Tagiatelle z sosem śmietanowo-bazyliowym

Hej!

Dzisiaj mam dla Was przepis na szybki i pyszny obiad, jakim jest tagiatelle z sosem śmietanowo-bazyliowym. Przepis jest naprawdę prosty, ale smak wyśmienity. 

Zapraszam!


Składniki na 4 porcje: 


 250 g makaronu tagiatelle
500 ml śmietany 18%
200 ml bulionu drobiowego
3 małe ząbki czosnku lub 2 duże
garść listków świeżej bazylii
ser typu grana padano

Sposób przygotowania:

 1. Makaron gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie.

 2. Na patelni na średnim ogniu rozpuszczamy masło i smażymy czosnek na złoty kolor.

 3. Do usmażonego czosnku dodajemy bulion. 

4. Czosnek i bulion mieszamy ze śmietaną do momentu aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Zmniejszamy ogień na minimalny, żeby śmietana się nie zważyła.

5. Na koniec wsypujemy pokrojoną bazylię i mieszamy sos.

6. Makaron cedzimy, układamy na talerzu, polewamy sosem i dekorujemy kawałkami sera. 

Smacznego!

A Wy jakie macie przepisy na szybkie obiady? Wysyłajcie je w formularzu pod postem, a ja chętnie je przetestuje na blogu!

Share:

Related Posts:

2 komentarze:

  1. Wczoraj zrobiłam makaron w sobie smietanowo-szpinakowym z piersią z kurczaka 😆 było pysznie.
    Potrzebujemy:
    Mała cebulę
    4zabki czosnku
    Masło do smażenia
    Olej do smażenia
    Szpinak świeży lub mrożony ok 300g
    Podwójna pierś z kurczaka
    Śmietana 18%
    Żółty ser starty na dużych oczkach
    Sól pieprz bazylia lub inne przyprawy do smaku.
    Przygotowanie:
    Czosnek przeciskamy przez praske cebulę kroimy w piórka i podsmazamy na rozgrzanym maśle następnie dodajemy szpinak przyprawiamu i dusmimy przez ok 8minut
    W między czasie pierś z kurczaka kroimy w kawałki doprawiamy do smaku i obsmazamy.
    Gdy szpinak będzie już podduszony dodajemy śmietanę mieszamy wszystko a następnie dodajemy kurczaka i żółty ser.
    Jeszcze chwilkę dusimy i gotowe ;)
    Smacznego ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz!