Hej!
Dzisiaj mam dla Was przepis na szybki i pyszny obiad, jakim jest tagiatelle z sosem śmietanowo-bazyliowym. Przepis jest naprawdę prosty, ale smak wyśmienity.
Zapraszam!
Składniki na 4 porcje:
250 g makaronu tagiatelle
500 ml śmietany 18%
200 ml bulionu drobiowego
3 małe ząbki czosnku lub 2 duże
garść listków świeżej bazylii
ser typu grana padano
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie.
2. Na patelni na średnim ogniu rozpuszczamy masło i smażymy czosnek na złoty kolor.
3. Do usmażonego czosnku dodajemy bulion.
4. Czosnek i bulion mieszamy ze śmietaną do momentu aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Zmniejszamy ogień na minimalny, żeby śmietana się nie zważyła.
5. Na koniec wsypujemy pokrojoną bazylię i mieszamy sos.
6. Makaron cedzimy, układamy na talerzu, polewamy sosem i dekorujemy kawałkami sera.
Smacznego!
A Wy jakie macie przepisy na szybkie obiady? Wysyłajcie je w formularzu pod postem, a ja chętnie je przetestuje na blogu!
Wczoraj zrobiłam makaron w sobie smietanowo-szpinakowym z piersią z kurczaka 😆 było pysznie.
OdpowiedzUsuńPotrzebujemy:
Mała cebulę
4zabki czosnku
Masło do smażenia
Olej do smażenia
Szpinak świeży lub mrożony ok 300g
Podwójna pierś z kurczaka
Śmietana 18%
Żółty ser starty na dużych oczkach
Sól pieprz bazylia lub inne przyprawy do smaku.
Przygotowanie:
Czosnek przeciskamy przez praske cebulę kroimy w piórka i podsmazamy na rozgrzanym maśle następnie dodajemy szpinak przyprawiamu i dusmimy przez ok 8minut
W między czasie pierś z kurczaka kroimy w kawałki doprawiamy do smaku i obsmazamy.
Gdy szpinak będzie już podduszony dodajemy śmietanę mieszamy wszystko a następnie dodajemy kurczaka i żółty ser.
Jeszcze chwilkę dusimy i gotowe ;)
Smacznego ;)
no i mam nową inspirację do potraw :) dziękuje!
Usuń