Grillowany łosoś z salsą z awokado

Witam!

Dzisiaj mam dla Was przepis na moją ulubioną rybę, czyli łososia. Uwielbiam go w wielu postaciach np.: w sushi czy uwędzony. Salsa natomiast powstała przypadkiem, kiedy stwierdziłam, że warto wypróbować awokado w połączeniu z miętą. Efekty były zaskakujące! 

Zapraszam!



Składniki dla 4 osób

4 filety z łososia
2 awokado
kilka liści mięty
sok z połówki cytryny i limonki
2  łyżki miodu
2,5 łyżki oliwy z oliwek
pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania:

 1. Rybę myjemy i kroimy na mniejsze porcje. Marynujemy oliwą, solą i pieprzem cytrynowym.

2. W blenderze miksujemy awokado, miętę, soki z cytrusów, miód i oliwę. Na koniec przyprawiamy pieprzem i solą do smaku.

 3. Rybę smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor około 7 minut z każdej strony. 
Podajemy na talerzu razem z salsą.

Smacznego!

A czy Wy też kochacie łososia? A może jednak wolicie bardziej polskie ryby? Napiszcie w komentarzu :)

Share:

Related Posts:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz!